Ægløsning – sådan beregner du din ægløsning
Nøglen til at blive gravid ligger i at have sex på det rigtige tidspunkt; nemlig i perioden omkring din ægløsning. Med en ægløsningstest kan du måle niveauet af LH-hormon i din urin og på den måde se, hvornår en af dine æggestokke skal til at frigive et æg. Men du behøver ikke nødvendigvis en test, for at få styr på din ægløsning.
Planlægger du en graviditet, og vil du gerne undgå de mange tests, så kan du i stedet holde øje med din krop. Vi har kigget Femina over skulderen og fundet 4 tegn, du kan holde øje med, hvis du vil vide, hvornår du har ægløsning.
Lagerfoto-id: 674548303
Hvornår har jeg ægløsning?
Hvis din cyklus er regelmæssig, siger man som hovedregel, at ægløsningen sker 14 dage inden, menstruationen kommer. Altså på Dag 14 i en cyklus på 28 dage. Tager du en ægløsningstest, får du en meget præcis indikation på din ægløsning, men du kan også holde øje med disse 4 tegn:
1) Ømme bryster
2) Mavekramper/mavesmerter
3) Øget udflåd
4) Øget kropstemperatur.
Sidstnævnte kan være lidt svær at vurdere, men hvis du tager din temperatur hver morgen på samme tid, så vil du måske kunne ane den lille stigning i kropstemperaturen omkring ægløsningstidspunktet.
Ægløsning – hvad så?
Når du har hånd i hanke med din ægløsning, så er det bare om at komme i gang med lagengymnastikken. De fleste fertilitetseksperter anbefaler, at man har sex hver eller hver anden dag i ægløsningsperioden. Start gerne 5 dage før din ægløsning og fortsæt til og med dagen efter.
At der er så mange dage involveret, skyldes at æggets livscyklus kun er 12-24 timer, og du øger altså chancerne for en graviditet væsentligt, hvis du har sex både før, under og efter ægløsning. Og husk, at det skal være en fornøjelse at lave børn – ikke en sur pligt. Sørg for at I begge har det rart og godt, så I kan nyde samværet med hinanden.
Hvis graviditeten udebliver?
Hos nogle par kan graviditeten udeblive, selvom I har sex på alle de “rigtige” tidspunkter. Hvis du er under 35 år og har forsøgt at blive gravid i et år, så kan I med fordel opsøge lægen og få lavet en fertilitetskontrol. Det samme gælder, hvis du er over 35 år og har forsøgt forgæves i 6 måneder.
Skyldes den udeblevne graviditet, at fertiliteten er lav hos den ene eller jer begge, så er der mange muligheder for at få hjælp. Først og fremmest kan I styrke fertiliteten ved at spise sundt og varieret og dyrke godt med motion, og dernæst er der gode muligheder for fertilitetsbehandlinger i Danmark.