Børnesår – ikke kun for børn
Børnesår er en rigtig ubehagelig og kløende lidelse, som samtidig ikke er særligt lækker at se på. Og så er børnesår som oftest placeret i ansigtet, hvilket ikke gør sagen bedre. Men hvad er egentlig et børnesår – og rammer det kun de små?
Hvad er et børnesår?
Et børnesår er en infektion i huden af bakterier, som spredes via kontakt med andre. Bakterierne finder fodfæste i huden gennem eksem og smårifter. Børnesåret viser sig som regel i form af rødmen og blærer, som sidenhen udvikler små, væskende sår, som dækkes af gule skorper. Børnesår er generelt længe om at hele, og spredes hurtigt, fordi de klør – og har man først kradset bakterierne op under neglene, spredes de hurtigt til andre steder på kroppen.
Lagerfoto-id: 618145328
Hvorfor hedder det et ”børnesår”?
På grund af børns manglende forståelse for hygiejne og renlighed og ofte lidt svagere immunforsvar, ses lidelsen ofte hos børn i institutioner, hvor infektionen har gode vilkår for at spredes.
Børnesår spredes ved lynets hast via direkte berøring og via legetøj, puder, håndklæder mv. Derfor bør man, i fald ens barn er angrebet af børnesår, holde sit barn hjemme fra børnehave eller vuggestue, indtil såret er helet, og skorperne faldet af.
Børnesår kan selvfølgelig også ramme voksne – især hvis man lider af tør hud, som sprækker let, og har været i kontakt med bakterien.
Hvordan forebygger og behandler jeg børnesår?
Hvis du vil nedsætte risikoen for smitte med børnesår, er det vigtigt at holde en ekstremt god hygiejne. Det betyder, at alle i husstanden skal anvende egne håndklæder, dørhåndtag og telefoner skal holdes pinligt rene – for eksempel ved afspritning – og legetøj vaskes grundigt, helst i opvaskemaskinen ved højeste temperatur.
Er uheldet ude, og du eller dit barn har udviklet børnesår, kan disse i de allerfleste tilfælde behandles med en topisk antibiotika creme eller salve – for eksempel Fucidin.