D-vitamin – et vigtigt tilskud til din kost

11 november 2017
Astrid Pedersen
D-vitamin - et vigtigt tilskud til din kost

I de seneste år har diverse kosttilskud, vitaminer og mineraler været meget i vælten – og emnet er til stadighed til debat. Fra tid til anden er der en eller flere fagpersoner, som rejser spørgsmålet om, hvorvidt kosttilskud overhovedet har en effekt, om det i bedste fald er helt virkningsløst eller i værste fald kan gøre skade på kroppen ved længere tids – eller overdreven – indtagelse. Men en ting, samtlige læger og andre sundhedsfaglige eksperter er enige om, er, at D-vitamin har en afgørende betydning for vores sundhed.

Hvad er D-vitamin?

Vitamin D er et ganske særligt stof, som adskiller sig fra andre vitamingrupper derved, at kroppen selv er i stand til at danne vitaminet ved eksponering for sollys. Når vi går en tur i solen, vil huden reagere på solens stråler og danne D-vitamin, som herefter lagres i kroppens fedtdepoter. Således opfører D-vitamin sig faktisk mere som et hormon end som et vitamin – og når man vælger at anskue stoffet på den måde, er der mange faktorer omkring stoffets virkning, som giver bedre mening.

Hvorfor skal jeg tage ekstra tilskud af D-vitamin?

D-vitamin er en afgørende faktor for, om calcium og fosfor kan optages i kroppen, hvilket er vigtigt i forhold til dannelse af knogler og tænder. Derfor giver man rutinemæssigt babyer ekstra tilskud af D-vitamin, så de kan opbygge deres knoglemasse under opvæksten. Som voksne burde vi selv være i stand til at danne D-vitamin, men vores indearbejdende livsstil, anvendelse af UV-beskyttende creme samt utroligt sparsomme sollys på disse breddegrader i vinterhalvåret gør, at mange danskere danner for lidt D-vitamin. Der er videnskabeligt belæg for, at mangel på D-vitamin kan føre til alvorlige tilstande så som knogleskørhed. Der forskes også i sammenhængen mellem D-vitaminmangel og diabetes, og om hvorvidt visse kræftsygsomme kan forebygges ved kosttilskud med D-vitamin.

Din læge kan ved en blodprøve konstatere, om dit D-vitamin niveau er for lavt, og anbefale det kosttilskud, du bør tage for at rette op på det.

 

Flere Nyheder