DEL
E-cigaretter - sundhedsskadeligt eller ej?

Det er kun få år siden, at e-cigaretten for alvor indtog sin plads hos de danske rygere. Siden da er mængden af e-cigaretbrugere vokset støt, og mange ser dem som et sundere alternativ til almindelige cigaretter. Men er det den rigtige anskuelse eller er e-cigaretter mere skadelige, end vi tror?

Ifølge videnskab.dk er svaret utydeligt, da meningerne er delte hos forskerne. Vi har taget et kig på for og i mod e-cigaretter.

E-cigaretter - sundhedsskadeligt eller ej

Færre tegn på kræftfremkaldende stoffer

Lion Shahab er seniorforsker på University College London, og han forklarer videnskab.dk, at e-cigaretter kan være en udemærket måde, hvorpå folk kan få hjælp til at stoppe med at ryge. Han er nemlig hovedforfatter til en undersøgelse, der viser, at langtidsbrugere af e-cigaretter har færre tegn på en række af de kræftfremkaldende og giftige stoffer, der findes i urin og spyt hos almindelige tobaksrygere.

Spørger man ph.d. Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse, så er han ikke helt enig: “Undersøgelsen har en række mangler, som stadig efterlader os usikre på risikoen ved e-cigaretter” fortæller han videnskab.dk.

Stor usikkerhed om langtidsvirkninger

Niels Them Kjær forklarer, at den nævnte undersøgelse er foretaget på et mindre antal mennesker, som ikke har været e-cigaretbrugere gennem lang tid, og samtidig har forskerne ledt efter de kræftfremkaldende stoffer, der findes i tobak – og de er der jo af gode grunde ikke i e-cigaretter.

Til gengæld kan der være andre stoffer i e-cigaretter, som vi ikke kender virkningen af endnu. Det fortæller Niels Them Kjær: “Der kan være andre stoffer i e-cigaretter, som kan være skadelige, og som forskere ikke undersøger”. Og den holdning er Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region H., helt enig i: “Forskerne har undersøgt for kræftfremkaldende stoffer, men ikke for stoffer der kan skade for eksempel hjertet eller lungerne”.

Konklusionen er, at man på baggrund af undersøgelsen ikke kan sige, hvor vidt e-cigaretter er sundhedsskadelige eller ej. Kun at de indeholder færre tegn på tobaksspecifikke kræftfremkaldende stoffer end almindelige cigaretter.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here