En introduktion til det indiske køkken

20 december 2017
Astrid Pedersen
En introduktion til det indiske køkken

En krydret duft af frisk koriander, tørrede bukkehornsfrø, kardemomme, gurkemeje, nigellafrø, ingefær, okra,  hvidløg, chili og dampende varme ris – det er sådan, de fleste af os tænker, når vi bliver bedt om at forestille os det indiske køkken. Garam Masala, Tikka Masala, Tandoori Masala – disse eksotiske navne klinger også af indisk gourmet-kunst i danske øren. Og indiske restauranter på dansk grund har da også i høj grad tilpasset sig den danske smag og danskernes forestilling om, hvad det indiske køkken indeholder. Men det indiske køkken er andet – og mere – end disse klassiske retter.

Det indiske køkken – et mangfoldigt sammenrend af etniciteter

Indien er et meget stort område, med mange forskellige kulturer og en mangfoldig sammensætning af folkeslag og traditioner. Hvis du en dag kommer til Indien, og er så heldig at få lov at opholde dig i mere end eet afgrænset område af det store land, vil du opleve, at der er meget stor forskel på de enkelte områders gastronomi.

Lagerfoto-id: 761499997

De mest markante forskelle kan iagttages, når man kigger på, hvad der danner basis for måltiderne i henholdsvis det nordlige og det sydlige Indien. Brødprodukter som naan og chapati hidrører fra det traditionelle nordindiske køkken. I det nordlige indien har man generelt en præference for brød og bagte ting. Naan kan sagtens udgøre et måltid i sig selv – det smørsmurte brød kan snildt stå alene, og mætter fint – hvor chapati i højere grad anvendes som tilbehør eller snack til et måltid.

I det sydlige Indien foretrækkes kogte ris og grøntsager frem for brød. Du finder også et stort udbud af lækre vegetarretter i det sydindiske køkken, hvor du kan spise dig mæt i alt fra kartofler og auberginer til linser, tamarinde og okra (som er en bælgfrugt, der gror i de tropiske egne).

God fornøjelse med din kulinariske opdagelsesrejse!

Flere Nyheder