Er der forskel på fodbold?
Det hurtige svar er, at der bestemt er forskel på fodbold.
Men vi taler om de store forskellige, der gør sig gældende ved andre afarter af det, som vi i denne artikel vil kalde for “almindelig fodbold”.
Den slags fodbold er den type, der har de samme regler, om man så spiller i Premier League, La Liga eller den danske Superliga.
Du ved: 11 mand på hvert hold, en rund bold, og så vinder Tyskland det hele efter 90 minutter (når det er i mændenes version), så det lidt spydigt – men samtidigt ofte korrekt – bliver anført i den lumske joke om sportens facetter.
Det fodbold, som vi kender det fra en slutrunde hvert fjerde år med de bedst hold fra hele verden om at vinde det sagnomspundne trofæ, har faktisk sin oprindelse i England tilbage i 1800-tallet, hvor det på en og samme tid var en gentlemansport, hvor deltagerne selv afgjorde uoverensstemmelser eller lignende uden en dommer, og en mere kontakt-optimeret sport.
Det var først, da der kom mere prestige og flere penge i sporten, at man skulle have uafhængige dommere på banen til at afgøre kampen.
Den mere kontaktbaserede sportsafdeling af fodbold udviklede sig til det, vi i dag kender som rugby, og som man nok – uden at fornærme så mange entusiaster af den sport – godt kan blive enige om, ikke er lige så kendt og udbredt, som almindelig fodbold er det.
Men hvis du tager til for eksempel USA og siger, at du gerne vil se en “football match”, så bliver du nok skuffet over, at du bliver taget med ind for at se en kamp med amerikansk fodbold, der ligger langt fra almindelig fodbold, hvis du lige oversætter direkte med dit bedste skoleengelsk.
I USA kalder man nemlig det, vi andre europæere, sydamerikanere og videre betegner som almindelig fodbold, for “soccer”. Sådan kan verden være så forvirrende.
Hvis du for resten savner et sted at læse om de vigtigste og mest aktuelle nyheder om fodbold fra ind- og udland, så skal du besøge fodboldnyheder.dk.