Få skinnende og sunde bisser med hjælp fra din tandlæge

05 november 2020
Astrid Pedersen

Et tandlægebesøg en til to gange på årlig basis er anbefalelsesværdigt, hvis du ønsker at beholde dine tænder hele livet igennem. Det har de fleste af os fået at vide siden skoletiden, hvor vi gennem de første ni til ti års skolegang har været omfattet af skoletandplejeordningen. Denne har været obligatorisk siden begyndelsen af halvfjerdserne, og har således gennem det sidste halve århundrede garanteret børn og unge gratis tandpleje og tandlægehjælp.

Desværre er der mange mennesker om efter endt skolegang forsømmer det årlige eller halvårlige tandlæge besøg. Og det er faktisk synd. Et tandlæge besøg kan nemlig betyde forskellen på om du resten af din tilværelse lever med sunde og stærke tænder eller om du udvikler sygdomme og dårligdomme i tænder eller i tandkød.

Hvad sker der ved et tandlæge besøg?

Din tandlæge vil højst sandsynligt lægge ud med en grundig rensning af dine tænder. Denne foregår dels ved hjælp af et mildt slibemiddel påført en lille gummidut som roterer lige som en elektrisk tandbørste, dels ved anvendelse af ultralyd som på effektiv vis fjerner tandsten og plak på og imellem tænderne. Lyden fra ultralyds apparatet kan godt være lidt skærende, men faktisk er fjernelse af tandsten med ultralyd en langt mere skånsom procedure end den traditionelle hvor der anvendes en metal krog.

Dernæst vil tandlægen foretage en grundig undersøgelse af dine tænder og af dit tandkød. Dine tandkødslommer vil blive målt med et særligt instrument som fortæller tandlægen om lommerne er fordybe. Dette kan være tegn på begyndende parodontose – og i så tilfælde vil tandlægen strakt iværksætte en forebyggende behandling. En røntgen undersøgelse kan afsløre om der er tilløb til tandbylder eller syreskader under tandkødets rand eller imellem dine tænder. Og så er du sikret imod langt dyrere og mere smertefulde behandlinger i fremtiden.

Du finder din lokale tandlæge hos Tandlæge Henrik Budtz – bestil tid på tandlaege-amager.dk

Flere Nyheder