Forskellen på en vegetar og en veganer

20 december 2017
Mie Clemensen
Forskellen på en vegetar og en veganer

Er vegetar ikke noget man er på Østerbro og vegansk noget ens latte pludselig skal være?

Vi lader Dansk Vegetarisk Forening svare på spørgsmålet:

Vegetarisme er…

…den praksis det er at leve af planteføde, det vil sige: grøntsager, frugt, nødder, korn, bælgfrugter og så videre. Nogle vegetarer supplerer med mælkeprodukter og æg, andre gør ikke.
En vegetar spiser aldrig: Kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller andre produkter fra slagtede dyr.

Veganisme er…

…”en måde at leve på, som søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål.” 

Dette er Vegan Societys definition hvorfra betegnelsen ‘veganer’ også stammer. Veganere lever altså, ligesom vegetarer, plantebaseret men undgår alt med animalske aner såsom kød, mælkeprodukter, æg, pels, uld, læder og produkter der er testet på dyr.

Forskellen på en vegetar og en veganer er altså at hvor vegetarer undgår kød, fjerkræ, fisk og skaldyr undgår veganere alle animalske produkter, også ting der har været testet på dyr.

De to definitioner der her er givet er ridset groft op og gælder ikke nødvendigvis alle vegetarer og veganere, da der er mange nuancer af en plantebaseret livsstil.

Sund og plantebaseret kost er på fremmarch mange steder i verden og Dyrevelfærdsorganisationen PETA har oven i købet kåret verdens mest sexede vegetarer: Liam Hemsworth og Jhene Aiko.
Tidligere har stjerner som Ellen Page, Kristen Bell og Miley Cyrus haft titlen.

Shutterstock ID: 316804268

Men her kommer en bonus fact:

Et nyt udtryk du skal have tilføjet til dit vokabularium hvis du har interesse i emnet er: flexitar.

Flexitar er det nye grønne og betegner en fleksibel vegetar (eller deltidsvegetar, om man vil). Hvordan er man så en fleksibel vegetar? En sådan lever overvejet plantebaseret men spiser dog kød i ny og næ. 
En flexitar betragtes generelt ikke som en vegetar, men mange føler at det er en lettere mellemvej til en sundere livsstil.

 

 

 

 

Flere Nyheder