Har du høfeber? Få den rette viden, og undgå generne

20 december 2017
Camilla Skøtt
Har du høfeber? Få den rette viden, og undgå generne

Pollensæsonen starter i det tidlige forår og slutter først, når der står oktober i kalenderen, og det kan fremkalde en del gener hos mange danskere. Faktisk skønnes det at op mod en million danskere har høfeber, og det påvrker både deres sociale liv samt deres skole- og arbejdsliv.

Hvad mange desværre overser er, at det ofte er muligt at komme generne til livs med den rette viden og den rigtige behandling.

 

Lagerfoto-id: 514383193

 

Hvad skyldes høfeber?

Høfeber er en allergitype, der opstår, hvis du er overfølsom overfor for ting som pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvamp eller husstøvmider, og ofte er generne arvelige. Nogle mennesker vokser fra det, mens andre døjer med det hele livet.

Der er grundlæggende to årsager til, at du altid bør behandle din høfeber med omhu:

1) Høfeber kan påvirke din livskvalitet.

2) Høfeber øger risikoen for at du udvikler astma.

Er du usikker på, hvad du er allergisk overfor, så kontakt din læge og få foretaget en priktest.

Hvad er symptomerne?

Høfeber viser sig som regel med symptomer i øjne og næse. Øjnene klør, løber i vand og bliver røde, mens næsen stoppes til og løber med vandigt sekret. Samtidig er hovedpine og træthed ofte forekommende symptomer.

Hvis symptomerne er periodiske – altså på bestemt tidspunkter af året – så skyldes det som regel allergi overfor pollen eller udendørs skimmelsvampesporer. Har du derimod symptomerne hele året, så skyldes det nærmere, at du er allergisk overfor husstøvmider eller pelsdyr.

Har du pollenallergi, kan du opleve at få allergiske reaktioner ved bestemte fødevarer. Det kaldes en krydsreaktion, og den forekommer, når stoffer i fødevarer ligner dem, der findes i pollen. Her er generne kløe i munden og en mild hævelse på læber, i munden eller i ganen. 

 

Vil du vide mere om høfeber, så har Astma Allergi Danmark udarbejdet en pjece, der kommer godt omkring alle aspekter af sygdommen.

Flere Nyheder