Hvad er autisme?

25 januar 2020
Astrid Pedersen
Hvad er autisme?

Autisme er defineret som en medfødt lidelse, som medfører forstyrrelse i hjernens udvikling helt fra den spæde barndom. Børn med autisme præsenterer ofte med forsinkelser eller anomaliteter i udviklingen af deres sprog samt deres sociale og kognitive færdigheder.

Det kan være vanskeligt for mennesker med autisme at afkode deres omverden og tilpasse sig denne, og derfor vil man som en person, som lider af svær autisme, ofte blive betragtet som akavet eller utilpasset. Mange børn med autisme bliver anset som uopdragne af mennesker, som ikke har indsigt i denne særlige måde at være menneske på – og derfor får forældrene ofte skylden for børnenes autisme og den deraf manglende evne til at beherske eksempelvis sproget eller de sociale spilleregler.

Der findes forskellige varianter af autisme. Infantil autisme er prævalent hos børn, som udtrykker autistiske træk allerede før treårs alderen. Atypisk autisme er en diagnose, som gives i tilfælde af at der optræder autistiske træk, men at kriterierne for infantil autisme ikke er 100% mødt – måske fordi der er normal sproglig, men ikke kognitiv, udvikling. Og så er der Aspergers syndrom, som primært kommer til udtryk i forbindelse med det sociale samspil. Mange børn med Aspergers udvikler ensporede handle og tænke måder samt sær interesser.

Hvor kan jeg få hjælp til mit barn med autisme?

Som forælder til et barn med autisme kan man godt føle sig magtesløs. Et barn med autisme kræver megen opmærksomhed, og dette kan gå ud over resten af familien. Stress niveauet kan være utroligt højt, og de andre børn kan hurtigt komme til at føle sig forsømt.

Hvis du ønsker hjælp til at håndtere disse vanskeligheder kan du med fordel søge hjælp hos Stine Jusjong Bøgsted, som driver virksomheden Familierådgivning Med Hjertet. Stine Jusjong Bøgsted er uddannet familierådgiver og pædagog har selv personlig førstehånds erfaring med autisme. Læs mere på https://familieraadgivningmedhjertet.dk/ 

Flere Nyheder