Kejsersnit – et moderne kirurgisk alternativ til naturlig fødsel

20 december 2017
Astrid Pedersen
Kejsersnit - et moderne kirurgisk alternativ til naturlig fødsel

I en tid, hvor det er populært at alting skal være så naturligt som muligt, er det blevet tabu at få foretaget et kejsersnit, når der ikke er en umiddelbar medicinsk grund dertil. I visse kredse er det direkte forbundet med dårligt moderskab og forfængelighed, hvis man vælger ikke at gå igennem samtlige trin af en naturlig fødsel uden smertestillende midler og epiduralblokade – og kejsersnit er et stort no-go, hvis man vil bryste sig af at have givet liv til et nyt menneske.

Da flere og flere kvinder føder deres børn via kejsersnit, er det på tide at mane myten om den ”forkerte” fødsel i jorden, og én gang for alle slå fast, at ovenfra fastsatte normer og regler aldrig skal blive et manuskript for, hvad den enkelte kvinde føler er bedst for hende og hendes krop.

Hvad er kejsersnit?

Kejsersnit er en kirurgisk metode til at forløse moderen fra barnet. Metoden daterer tilbage til før vor tidsregning, men er selvfølgelig blevet en del mere raffineret siden – de første overleveringer af historier om kejsersnit inkluderer som oftest moderens død som følge heraf. Ved brug af moderne antibiotika og under kliniske forhold er kejsersnit nærmest uden risici. Dog forskes der i, hvorvidt børn født ved kejsersnit har forhøjet risiko for at udvikle allergier eller astma samt et dårligere fungerende immunsystem på grund af mangel på vigtige antistoffer, som følge af manglende udsættelse for moderens vaginale bakterier under fødslen.

Lager vektor-ID: 256399624

Giver kejsersnit ar?

Kejsersnit foregår ved, at der lægges et snit – typisk under hårgrænsen i bikinilinjen, og parallelt med denne – som er bredt nok til, at barnet og moderkagen kan forløses ad den vej. Typisk vil kirurgen enten hæfte eller sy såret sammen, og sørger man for at holde sig i ro efter operationen til stingene er væk, kan resultatet blive meget fint. Hvis man sørger for at massere arret blidt og samtidig tilføre huden fugt i form af olie, kan man undgå, at arret bliver nedbundet og tykt.

Hvis du er blandt de, som har fået foretaget et kejsersnit, eller overvejer du at få foretaget kejsersnit og føler, at du har brug for hjælp og støtte omkring din beslutning, kan du på internettet finde grupper og netværk, som har specialiseret sig i at hjælpe kvinder i netop din situation. Læs blandt andet mere på Kejserinderne, som også kan tilbyde tips til genoptræning af mave og bækkenbund, og gode råd angående dit barns særlige behov, når det er født ved kejsersnit.

 

Flere Nyheder