Loading...
kighoste

Kighoste – her er symptomerne

Kighoste - her er symptomerne

Kighoste er en luftvejsinfektion, der skylde bakterien Bordella pertussis – og den er er yderst smitsom. Særligt for børn kan det være en alvorlig sygdom, der kan føre til vejrtrækningsproblemer og langvarige hosteanfald, hvor barnet får for lidt ilt.

Takket være et effektivt vaccinationsprogram er der ikke mange danske børn, der rammes af kighoste i Danmark længere. Til gengæld er der en del større børn og voksne, som får milde tilfælde af kighoste uden at vide, at det er det, de fejler.

 

Lagerfoto-id: 550840144

 

Symptomerne på kighoste

Kighoste skyldes bakterien Bordella pertussis, og regnes for at være den mest smitsomme bakterieinfektion vi har i Danmark. Smitten overføres ved dråbeinfektion, fx nys eller hoste, og hvis man ikke er vaccineret eller tidligere har haft sygdommen, så er det nærmest uundgåeligt ikke at blive smittet, hvis man opholder sig i rum med én, der er ramt af sygdommen.

Inkubationstiden varierer fra 5-15 dage, og kan endda være endnu længere i nogle tilfælde. Sygdommen starter med en forkølelse og let hoste, der kan vare i nogle uger. Herefter sætter en svær hosten ind, og i de fleste tilfælde vil der blive hostet sej slip op, ligesom der kan forekomme opkastninger.

Kan kighoste behandles?

Der findes ikke nogen decideret behandling mod kighoste. Er det et spædbarn eller et lille barn, der er ramt, så kræver sygdommen konstant overvågning i en tid – gerne på hospitalet. Antibiotika har ikke en mærkbar effekt på selve sygdomsperioden, men man kan til gengæld forkorte smitteperioden ved hjælp af antibiotika.

Forebyg kighoste med vaccination

Den vigtigste kilde til at forbygge kighoste er vaccination. Børnevaccinationsprogrammet sørger for vaccination ved 3 måneder, 5 måneder, 12 måneder og 5 år, og først efter den den anden vaccination er barnet effektivt beskyttet i 50 % af tilfælde med kighoste. Efter tredje vaccination er beskyttelsen 70-80 %, og den egentlige grund til at vaccinere igen ved 5 år er, at man på den måde forlænger virkningen, men ikke mindst at man indirekte beskytter mindre søskende mod sygdommen.

Vil du vide mere om kighoste, kan du med fordel tage et kig på netdoktor.dk.