DEL
Kulgrill - skal du bruge grillkul eller grillbriketter?

Når foråret sætter ind, tændes der op i grillen i det danske land. Har du en kulgrill, har du garanteret tænkt over forskellen på grillkul og grillbriketter – for hvad er egentlig bedst? De giver begge varme til grillen, men er lavet på vidt forskellig vis og har desuden væsentlig forskelle i brændværdi.

Vi har kigget Bolius over skulderen, så du kan få et indblik i forskellen og ikke mindst gode råd til at vælge.

Kulgrill - skal du bruge grillkul eller grillbriketter

Hvad er grillkul?

Grillkul er et porøst og let materiale, der som regel er produceret af løvtræ. Produktionen foregår ved at træet varmes op uden ilt.

Hvad er grillbriketter?

Grillbriketter er tungere og mere kompakte end kul, og fremstillingen er ikke helt så enkel, da det kan laves af forskellige materialer. Som regel bruges der træ, kokosskaller og stenkul, og briketterne produceres ved at knuse materialet for derefter at presse det hårdt sammen ved hjælp af majsmel eller sand.

Fordele og ulemper

Der er stor forskel på, hvordan grillkul og -briketter skal bruges, og der er fordele og ulemper ved begge.

 

Grillkul hældes direkte på grillen og tændes op med tændblokke. De har følgende fordele:

– De giver en hurtig, høj varme efter ca. 15 min.

– Er gode hvis du foretrækker smagen af trækul.

– Afgiver mindre aske end briketter.

– Er som regel billigere end briketter.

Men ingen fordele uden ulemper, og grillkullens ulemper er således at:

– De brænder hurtigt ud og holder ikke godt på varmen.

– De kan være svære at finde.

– De fylder mere end briketter, da der skal bruges flere til en omgang grillmad.

 

Grillbriketter tændes ved hjælp af en grillstarter, og her er fordelene:

– Du får en jævn varme over lang tid.

– De kan købes i de fleste supermarkeder.

– Posen fylder ikke så meget.

Ulemper er der naturligvis også nogle stykker af:

– De tager længere tid at varme op end grillkul.

– De afgiver mere aske end kul.

– De er lidt dyrere en grillkul.

Hvad er så bedst at bruge?

Der er ikke noget endegyldigt svar på spørgsmålet om, hvad der er bedst at bruge. Det afhænger af, hvad du skal grille, og hvor lang tid grillen skal være varm. Er det bare to pølser, der skal på grillen, kan du roligt vælge de billige trækul, der efterlader mindst aske. Omvendt får du mest ud af grillbriketterne, hvis du skal lave en langtidsstegt steg på grillen.

Uanset hvad du vælger, skal du huske at både briketter og kul skal være helt tørre, når du tænder op. Alternativt kan de udvikle en del røg, der kan fremkalde skadelige stoffer i maden.

 

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here