Loading...
kvinders sundhed

Kvinders sundhed – og risiko for sygdomme

Kvinders sundhed - og risiko for sygdomme

Selv om Danmark er et af de lande, hvor ligestillingen mellem mænd og kvinder har vundet størst indpas og er klarest udtrykt i vor samfundsstruktur, er der stadig forskelle på, hvorledes mænds og kvinder sundhed og helse udarter sig. Blandt de mest kendte symptomer på, at kvinders sundhed adskiller sig fra mænds, er, at kvinder i gennemsnit lever fire år længere end mænd.

Dette faktum er ofte levet tilskrevet faktorer som at kvinder arbejder i blødere og mindre risikable fag end mænd, og at kvinder generelt lever sundere. Samtidig er kvinder bedre til at benytte sig af det offentlige sundhedsvæsens tilbud end mænd – groft sagt kan man sige, at kvinder går oftere til lægen.

Kvinder overtager ”mandesygdomme”

En uheldig effekt af, at kvinder inden for de seneste halvtreds år er kommet ind på arbejdsmarkedet på lige fod med mændene, er, at kvinder i højere grad end tidligere er begyndt at købe ind på en livsstil, som traditionelt har været mændenes domæne – med den kedelige bivirkning, at vi ser en eksplosion af de medfølgende lidelser, som for eksempel diverse hjerte-kar sygdomme, hos kvinder. Mere end ti tusind danske kvinder dør årligt som følge af en hjerte-kar sygdom – også kaldet åreforsnævring. Denne forsnævring opstår som følge af aflejringer af kolesterol i pulsårerne, i særdeleshed de, der rammer blodforsyningen til benene, hjernen og hjertet.

De primære årsager til hjerte-kar sygdom er rygning, forhøjet kolesterol, fysisk inaktivitet, usund kost, overvægt. Og den bedste måde, hvorpå man som kvinde kan forebygge hjerte-kar sygdom, er ved at tilpasse sin livsstil, så man skærer de usunde elementer væk. Dette kan faktisk godt lade sig gøre, selvom man har et krævende arbejdsliv – og det en god idé at få indarbejdet de gode vaner, mens man er relativt ung og i fysisk god form.

Lagerfoto-id: 533084080

Forebyg de farlige livsstilssygdomme i god tid

Hvis du vil undgå at komme til at lide af hjerte-kar sygdomme i en tidlig alder, er det vigtigt, at du tager dig tid til at pleje de gode og sunde vaner, så de bliver til en naturlig del af din hverdag. Det handler først og fremmest om at vedligeholde et fysisk aktivitetsniveau, som kan holde din krop i form til daglig. I følge eksperterne er fysisk inaktivitet meget mere usund end et par kilos overvægt, så drop slankekuren og find i stedet en motionsform, du kan nyde – det kan være alt fra kajakroning over power walk til mavedans. Og hvis du samtidig kan erstatte eftermiddagsslikket med mandler eller gulerødder er du godt på vej. Held og lykke med din sunde livsstil!