Læg din livsstil om, og slip for hæmorider

20 november 2017
Astrid Pedersen
Læg din livsstil om, og slip for hæmorider

I den vestlige verden, hvor den stillesiddende livsstil er dominerende – i vort arbejdsliv såvel som privat – er de såkaldte livsstilssygdomme som oftest et resultat heraf. I kølvandet på en hverdag, hvor vi rører os alt for lidt, ikke passer vore toilettider og sidder ned foran arbejdsstationen og fjernsynet og ved spisebordet, følger dårlig fordøjelse, problemer med mave-tarm systemet og dermed vanskeligheder i forbindelse med afføring. En af de ubehageligheder, som er en direkte afledt konsekvens heraf, er de irriterende hæmorider.

Hvad er hæmorider?

Groft sagt er hæmorider åreknuder i endetarmen og ved endetarmsåbningen. Dette lyder rigtig ubehageligt, og det er det også – især for de, som har dem. Hæmorider forekommer både inden i endetarmen og udvendigt på endetarmsåbningen. Det sidste giver selvsagt de største ubehag, især i forbindelse med toiletbesøg.

Udvendige hæmorider inddeles i fire grader afhængigt af størrelse og udbulingsgrad. De mindste hæmorider giver ingen gener, og kan kun ses ved endoskopi (kikkertundersøgelse af endetarmen), hvorimod de største (4. grad) konstant buler ud og ikke kan skubbes på plads.

Lagerfoto-id: 548132266

Hvorfor får man hæmorider?

Lige som med åreknuder på benene, forårsages hæmorider i og omkring endetarmen som oftest af forhøjet blodtryk og dårligt blodomløb. Gravide er således ekstra udsatte for risikoen for at udvikle hæmorider. Dertil kommer dårlige toiletvaner, som fører til træg afføring, således at der skal lægges ekstra kræfter i for at komme af med denne – det forhøjede tryk over en længere periode fører til dannelsen af hæmorider.

Hvis du oplever, at det bløder fra endetarmen, når du er på toilettet, bør du opsøge en læge, som kan undersøge dig for hæmorider. Selv om hæmorider ikke er farlige i sig selv, kan de være et symptom på en alvorlig tilstand – for eksempel forhøjet blodtryk eller dårligt blodomløb. Hvis dine hæmorider er fremkommet som resultat af dårlig fordøjelse, er det et signal om, at du bør lægge din kost om og røre dig lidt mere.

Kan hæmorider forebygges?

Hvis du vil undgå at udvikle hæmorider, skal du være opmærksom på dine toiletvaner, og din daglige kost. Får du tilstrækkeligt med fibre og sunde fedtstoffer, således at din afføring har den rette konsistens, g du undgår forstoppelse og træg mave?

Samtidig skal du være opmærksom på dit blodtryk og dit blodomløb. Hvis du har mistanke om, at dit blodomløb er dårligt, og du har tendens til åreknuder på benene, bør du rådføre dig med din læge omkring evt. behandling.

 

Flere Nyheder