Luft i maven? Sådan kommer du problemet til livs

20 december 2017
Camilla Skøtt
Luft i maven? Sådan kommer du problemet til livs

Der ikke noget, der kan sætte en stoppe for romancen i soveværelset på samme måde som luft i maven. Døjer du eller din partner med problemet, så læs med, og find ud af, hvad du kan gøre for at få det bedre – og måske endda komme luften til livs.

Kommer luften udefra eller indefra?

For meget luft i maven kan føre til oppustethed, rumlen i maven og endda mavekneb, men det kan ofte klares med enkle trin. Men allerførst skal du finde ud af, hvad luften skyldes.

Luften i maven kan komme udefra. Det kan være, du sluger meget luft, hvis du for eksempel spiser for hurtigt, tygger tyggegummi eller ryger – og det kan føre til en oppustet mave. 

Luften kan også opstå indefra, da der dannes luft i maven og tarmene på naturlig vis. Nogle danner mere end andre. Hvis den mad, du spiser, er meget fed eller har mange fibre, så vil kroppen have en tendens til at danne mere luft. Det gælder bestemte typer frugt, ligesom bønner og kål er særligt store syndere.

Kan man forebygge luft i maven?

Der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge luft i maven. Du kan fx:

– undgå at spise mad, der giver ekstra meget luft i maven. Det gælder blandt andet kål, bønner, ærter, løg samt frugt i større mængder.

– bruge mere tid på at tygge maden grundigere.

– holde igen med hårdt slik, tyggegummi og sodavand med kulsyre.

– opretholde kontinuerlige motionsvaner, da fysisk aktivitet stimulerer tarmens bevægelser og på den måde mindsker produktionen af luft.

Findes der medicin mod luft i maven?

Der findes medicin mod luft i maven, men det anbefales ikke, at man tager det, før man har forsøgt sig med ovenstående metoder. Medicinen er et skumdæmpende middel, der nedbryder den indespærrede luft i tarmen, og den må kun anvendes i 10 dage i træk. Derfor er det mere relevant at finde ud af, hvorfor luften kommer for på den måde at forebygge problemet.

Er du i tvivl eller har du en eller flere af nedenstående symptomer, så bør du kontakte lægen:

– hvis du bliver ved med at have luft i maven.

– hvis du får kraftige smerter i maven.

– hvis din opppustethed opstår pludseligt, og der ikke afgår luft eller afføring.

– hvis der er blod eller slim sammen med luften eller afføringen.

– hvis du har luft i maven og samtidig diarré eller forstoppelse.

Vil du vide mere om luft i maven, så kan du med fordel tage et kig på apotektet.dk, ligesom vi har gjort.

Flere Nyheder