Mad til sanserne fra det persiske køkken
Med sin centrale placering midt i Mellemøsten, er Persien – eller Iran, som landet rettelig hedder på moderne dansk – en rig køkkenkultur, som gennem årene har udviklet sig via interaktion med de geografiske naboer (Afghanistan, Turkmenistan, Levanten, Kaukasus, Grækenland, Centralasien, og Rusland). Historisk har det persiske køkken endog haft indflydelse på det nordindiske køkken, i hvis base man kan finde mange af det persiske køkkens grundbestanddele.
Det persiske køkken – en sanselig oplevelse for syn, smag og duft
De fleste vil nok mene, at de har en meget god fornemmelse af, hvorledes det mellemøstlige og arabiske køkken er skruet sammen. Herhjemme har retter som kebab, shawarma, falaffel, manakish, fatayer, og andre eksotiske typer mellemøstlig fast food vundet indpas side om side med vore hjemlige burger barer, kinagriller og pølsevogne, og mange af os har på et eller andet tidspunkt sat tænderne i en döner.
Det ville dog være synd at sige, at disse typer mad er repræsentative for det persiske køkken. Der ligger langt større rigdomme gemt i iransk gastronomi, end du finder på en gennemsnitlig shawarmabar i en dansk by.
Hvis du bliver inviteret på middag hos en iransk familie i deres hjem, vil du opleve, at hvert måltid er et mangfoldigt festfyrværkeri af ingredienser, som spænder fra det mest basale til det vildt eksotiske. I det persiske køkken finder du basisråvarer så som ris, grøntsager og urter. Der anvendes ofte løg, hvidløg, og nødder, og på kødsiden finder du kalv, lam, kylling og fisk.
Iransk mad er som oftest tilsat krydderier som for eksempel safran, lime og diverse urter. Dette giver maden dens karakteristiske duft og smukke farver. Persisk mad er ikke stærk – krydderierne bruges til at afbalancere madens smag og skabe sanseoplevelser, i form af smag, duft, og et smukt visuelt indtryk.
Lagerfoto-id: 600165236
Persisk kebab – nemt, lækkert og sundt
Selv om det persiske køkken er mangfoldigt i sit udtryk, er der enkelte retter, som godt kan tåle at blive fremhævet som helt specielle. Den mest velkendte ret herhjemme er den iranske kebab, som består af kød fra enten okse, ged, lam eller fisk, marineret en marinade bestående af oliven olie, løg, hvidløg, safran, salt og sort peber og sat på spyd. En traditionel persisk kebab serveres med safran ris og fladbrød (nan-e lavash).
Hvis du har mod på at prøve noget nyt i din daglige madlavning, er persisk kebab et godt sted at starte. De fleste elsker de milde og sanselige krydderier, selv børn – og så er det sundt, fedtfattigt og nærende.