Mange forskellige muligheder for prævention

20 december 2017
Alberte Christiansen
Mange forskellige muligheder for prævention

Når det kommer til præventionsformer, er listen lang, og det kan være svært helt at overskue, hvilken løsning der er den ideelle. Dette er imidlertid også et spørgsmål om temperament – nogle er tilfredse med at tage en p-pille hver dag, imens andre ønsker en præventionsform, de ikke løbende skal huske på. Andre par er tilfredse med at bruge kondom. Det store marked af præventionsformer byder på rigtig mange forskelligartede løsninger, men det betyder imidlertid ikke, at valget er let. Der er nemlig fordele og ulemper ved alle former for prævention.

Hormonale metoder

Den præventionsform, der er kendt for at være den mest sikre, er den hormonale. Metoderne lover en sikkerhed på næsten 100%. Denne type prævention tilbydes kun til kvinder, og den består af en kombination af østrogen og gestagen. Nogle hormonale metoder benytter kun gestagen. P-piller, p-ring og p-plaster (hvoraf p-piller er den mest almindelige præventionsform) benytter en kombination af disse to hormoner, som i den periode, hvor midlerne anvendes, erstatter kvindens egen produktion af hormoner. Det typiske er, at man tilfører hormonerne i tre uger, hvorefter der holdes en uges pause – her indtræffer menstruationen. En anden hormonel metode, der er særlig hensigtsmæssig for kvinder, der har kraftige menstruationer, er hormonspiralen. Ulempen ved denne metode er, at der er en lang “tilvænningsperiode”, hvor mange oplever gener og pletblødninger. Derefter mærker langt de færreste imidlertid noget til spiralen.

Stock photo ID: 174197693

Præventions app

Den nyeste metode indenfor præventionsformer knytter sig til applikations-branchen. Det er nemlig den dag i dag muligt at undgå graviditet ved hjælp af en app, og præventionsformen er nu blevet godkendt som præventionsmiddel. Idéen er, at kvinden hver morgen måler sin temperatur under tungen, og app’ens algoritme bruger temperaturene til at beregne, hvornår kvinder er frugtbar. Ægløsning indebærer nemlig en lille temperaturstigning i organismen. Ulempen er selvfølgelig, at en applikation ikke beskytter mod kønssygdomme.

 

Flere Nyheder