Motion og sund kost hjælper dig igennem din overgangsalder

20 december 2017
Alberte Christiansen
Motion og sund kost hjælper dig igennem din overgangsalder

Overgangsalderen starter som regel i 45-55 års alderen. I starten bliver menstruationerne uregelmæssige. Nogle bløder pludseligt hyppigere, og for andre forlænges menstruationscyklussen med flere måneder. Mange kvinders hverdag præges af de symptomer, der kendetegner overgangsalderen – i større eller mindre grad. I overgangsalderen holder kvindens æggestokke op med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. I forbindelse med den afbrudte hormonproduktion hører en lang række symptomer, som netop skyldes manglen på disse hormoner. Herunder hører hedestigninger og svedeture, som mange kvinder mærker til særligt i løbet af nattetimerne. Andre normale symptomer er hjertebanken, søvnproblemer og blødningsforstyrrelsen. 25-50% af kvinder i overgangsalderen mærker ligeledes til tørre slimhinder i skeden og medfølgende smerter ved samleje. Overgangsalderen er som navnet indikerer en overgang, men dette kan være svært at trøste sig med, hvis hverdagen er plaget af generende symptomer og gener. Heldigvis kan motion og sund kost have en positiv effekt på symptomerne.

Færre hedeture med motion

Når du motionerer regelmæssigt, bliver kroppen bedre til at skille sig af med varme, og dette har en positiv effekt på hedeturene. Motion har ligeledes positiv indflydelse på hormonbalancen, hvilket er kernen til de symptomer, man oplever i overgangsalderen. Denne fase er for mange kvinder ligeledes kendetegnet ved nedtrykthed og træthed, så en anden gevinst ved motionen er, at den af sig selv får dig i bedre humør. Det skyldes, at endorfiner frigives i centralnervesystemet, når man motionerer. Motion giver større overskud i hverdagen, og med større overskud klarer du dig lettere igennem en livsfase, der kan være svær.

Stock photo ID: 119091262 

Visse fødevarer kan lindre symptomer

Det har en god effekt på symptomerne at spise sundt og varieret i overgangsalderen. Der er endda fødevarer, der direkte kan nedsætte antallet af hedestigninger. Særligt fede fisk, nødder, fedtfattige mejeriprodukter og bælgfrugter er gode at integrere som en fast bestanddel af kosten.

Flere Nyheder