Nældefeber – hvad skyldes det, og kan det behandles?

20 december 2017
Camilla Skøtt
Nældefeber - hvad skyldes det, og kan det behandles?

Nældefeber er en hudsygdom, der giver et rødt, spættet udslæt, som har store ligheder med det udslæt, du får, hvis huden kommer i kontakt med brændenælder. Som regel går udslettet væk af sig selv, og i det fleste tilfælde kender man ikke årsagen til, at det opstår.

 

Lagerfoto-id: 473196412

 

Hvorfor opstår nældefeber?

Ifølge Astma Allergi Danmark er der mange forskellige faktorer, der spiller ind, når kroppen slår ud med nældefeber – og for de fleste er det svært at definere den præcise årsag. For 90% af de personer, der rammes af nældefeber, forbliver årsagen ukendt. For de resterende 10% kan nældefeberen inddeles i to kategorier: allergisk og ikke-allergisk nældefeber.

Allergisk betinget nældefeber starter som regel inden for en time efter, at du har været i kontakt med det, du ikke kan tåle. Det kan blandt andet være madvarer, pelsdyr, medicin eller pollen. Oplever du denne form for nældefeber, så spor dig ind på årsagen, så du kan forebygge den.

Ikke-allergisk nældefeber viser sig som en akut reaktion på forskellige ting, fx lægemidler, konserveringsmidler, farvestoffer, stress og infektioner – her handler det igen om at forebygge eller undgå bestemte former for behandling eller konserveringsmidler.

Kronisk nældefeber kan skyldes en autoimmun reaktion mod de mastceller i huden, der frigør histamin.

Kan nældefeber behandles?

Når du rammes af nældefeber, så hæver huden og bliver rød, fordi den frigiver stoffet histamin. I langt de fleste tilfælde kan du derfor stoppe udslettet ved at tage tabletter med antihistamin. I andre tilfælde kan det hjælpe at køle huden ned.

Er du plaget af svære tilfælde af nældefeber, skal du kontakte din læge. Her kan det være nødvendigt at behandle med Anti-IgE-midler, men det skal ske i dialog med en læge og/eller en hudlæge.

Kun i meget sjældne tilfælde er nældefeber farligt, men hvis generne påvirker din livskvalitet, bør du søge læge, så du kan få hjælp til at finde årsagen og komme i behandling.

Flere Nyheder