Prostatakræft – 9 symptomer du skal holde øje med

20 december 2017
Camilla Skøtt
image

Prostatakræft er en ondartet knude i prostata, der sidder lige under urinblæren hos mænd. Ældre mænd rammes hyppigere end yngre, og Kræftens Bekæmpelse har lavet en liste med 9 symptomer, du bør holde øje med – særligt hvis de opstår og udvikler sig hurtigt i 40-50-årsalderen.

 

Lagerfoto-id: 171516146

 

1) Blod i urinen

Hvis du oplever, at din urin er rød, når du har vandladning – og det ikke skyldes, at du har spist rødbeder – så bør du kontakte lægen.

2) Blod i sæden

Opdager du blod i din sæd, kan det være et tegn på prostatakræft. Omvendt kan det også finde sted, uden at der er noget alvorligt i vejen – men du bør få det undersøgt, hvis det er kontinuerligt forekommende.

3) Aftagende eller manglende sædmængde

Det er almindeligt at sædmængden aftager med alderen, men hvis det sker pludseligt, bør du få det undersøgt, da det kan være et tegn på prostatakræft.

4) Blærebetændelse

Sammenlignet med kvinder får mænd ikke så ofte blærebetændelse, da deres urinrør er længere end kvindens. Sker det alligevel, så er det som regel tegn på, at der er noget galt – og det er værd at få undersøgt.

5) Vedvarende smerter

Vedvarende smerter omkring endetarmen, prostata og penis er symptomer, du altid bør få tjekket. Når det handler om kræft, oplever mange at få smerter, der ikke kan forklares, og selvom smerterne omkring prostata kan skyldes betændelse eller noget helt tredje, så er det værd at få tjekket.

6) Rejsningsbesvær

Det er ikke ualmindeligt at opleve rejsningsbesvær, hvis du har rundet 50 år, men det kan være et tegn på prostatakræft – særligt hvis det er et problem, der er opstået over kort tid.

7) Slap stråle og natlig vandladning

En slap stråle og natlig vandladning skyldes som regel en godartet forstørrelse af prostata, men det er værd at holde øje med, da det også kan være et symptom på prostatakræft. Særligt hvis det udvikler sig over kort tid.

8) Besvær med at komme i gang med at tisse

Hvis du oplever problemer med at komme i gang med at tisse, så vær opmærksom på, at det kan skyldes forstyrrelser i prostata.

9) Ukontrollerbar vandladningstrang

Har du en kraftig vandladningstrang, der gør, at du skal på toilettet med kort varsel, så kan det være et tegn på prostatakræft – om end det også tit skyldes den godartede forstørrelse af prostata.

 

 

Flere Nyheder