Quinoa – et lille frø med en lang række sundhedsmæssige gevinster

20 december 2017
Michelle Løhde Nielsen
Quinoa - et lille frø med en lang række sundhedsmæssige gevinster

Quinoa er i den grad blevet en af tidens populære superfoods – og det er med god grund. Quinoa har nemlig en lang række sundhedsmæssige gevinster, og du kan derfor med god samvittighed kaste dig over det lille frø. 

Derfor skal du spise quinoa

Quinoa er et lille frø med en lang række sundhedsmæssige fordele og sunde stoffer, der kan være med til at styrke din krop og forebygge sygdomme.

Billed ID: 298755248

· Protein af høj kvalitet

Quinoa er en rigtig god kilde til protein af høj kvalitet, og det lille frø indeholder næsten alle aminosyrer. Det er især vigtigt, hvis man er vegetar eller veganer, hvor man med fordel kan vælge quinoa frem for eksempelvis ris.

 · Højt fiberindhold og gode fedtsyrer

En anden fordel ved det lille frø er et højt fiberindhold, hvilket giver en god mæthedsfornemmelse og et mere stabilt blodsukker. Derudover består en del af fedtsyrerne i quinoa af omega-3, hvilket er med til at øge det gode kolesterol HDL i blodet. De gode fedtsyrer og det høje fiberindhold er sammen med til at forebygge hjertekarsygdomme.

 · Antioxidanter

Quinoa er desuden rig på antioxidanter – især quercetin og kaempferol. Disse antioxidanter siges at skulle hindre, at kolesterol sætter sig fast i karvæggene og mindsker dermed risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

 · Vitaminer og mineraler

Quinoa indeholder selvfølgelig også en række vitaminer og mineraler. Frøet er blandt andet rig på calcium, B-vitaminerne, E-vitamin, jern, magnesium mm.

Derudover er quinoa også glutenfri, så det er et godt alternativ til folk, der ikke kan tåle gluten eller er sensitive over for det.

Idéer til hvad du kan lave med quinoa 

Der er masser af muligheder med quinoa i madlavningen. Inden du begynder at tilberede quinoa, så er det vigtigt, at du skyller det grundigt i koldt vand først inden brug. Dernæst skal det koges, hvor en god tommelfingerregel er to dele væske til en del quinoa. Bring vandet i kog og skru derefter ned for temperaturen, og lad det stå og simre i et kvarters tid. Quinoa suger meget væske til sig, så overvej lige en ekstra gang, inden du hælder alt for store mængder i gryden. 

Men hvad kan man så bruge quinoa til? Først og fremmest er quinoa et rigtig godt tilbehør, og du kan sagtens bruge det som erstatning for ris og pasta. Derudover er det også rigtig godt i salater, hvor det kan give lidt fylde, og hvis du har lyst kan du også kaste dig ud i quinoadeller eller måske quinoagrød? Mulighederne er i hvert fald mange!

 

Flere Nyheder