Sædkvalitet og livsstil

13 november 2017
Katrin Sørensen
Sædkvalitet og livsstil

Sædkvalitet er måske ikke et emne, som særligt mange mænd bekymrer sig om til dagligt. Men det burde de måske i højere grad gøre, hvis man skal tro på forskere og læger. Flere og flere danskere har svært ved at få de børn de gerne vil have, og en del af forklaringen ligger i spørgsmålet om hvor god kvalitet mandens sæd har.

Når et æg skal befrugtes, skal sædcellerne rejse langt og hurtigt, og er sædens kvalitet ikke i top, så vil mange af de små celler ikke klare den lange rejse. Bliver rejsen ikke fuldført, så befrugtes ægget ikke – og bliver ægget ikke befrugtet, så er der som bekendt ingen børn.

Flere forskellige faktorer kan påvirke sædkvaliteten – nogle kan man gøre noget ved, mens andre desværre kan være mere permanente. Læs med her og bliv klogere på hvad du kan gøre, hvis du vil optimere din sædkvalitet. 

https://www.shutterstock.com/da/image-photo/happy-family-mother-father-child-daughter-377639503?src=X8e2uqEiCWsHM81Ryoc9Tg-1-5

Sund livsstil

Flere studier tyder på, at sædkvalitet i høj grad hænger sammen med livsstil. Lever du sundt er din sædkvalitet garanteret i fin stand. Hvis du derimod lever et hektisk liv med store mængder stress, alkohol og cigaretter, så er din sædkvalitet med stor sandsynlighed dalende. Undgå derfor så vidt muligt alkohol, cigaretter og andre euforiserende stoffer, og sørg for at sænke dit stressniveau ved hjælp af daglige pauser.  

Motion

Motion gør godt for kroppen på mange forskellige måder. Musklerne styrkes, forbrændingen øges og overvægt forhindres. Samtidig har motion positiv effekt på dit mentale velvære og kan være en modvirkende faktor til både stress og depression. Samtidig vil den rette mængde motion sikre den bedst mulige sædkvalitet. Men pas på – for meget og for hård motion kan faktisk have den stik modsatte effekt. 

Spørg din læge

Uanset den enkeltes årsag til nedsat sædkvalitet opfordrer vi til at tale med en læge, så man kan få klarlagt det pågældende problem. 

Flere Nyheder