Skedesvamp – kom problemet til livs med håndkøbsmedicin

20 december 2017
Camilla Skøtt
Skedesvamp - kom problemet til livs med håndkøbsmedicin

Skedesvamp er en lidelse, som mange kvinder oplever – og ofte flere gange. Svampen skyldes som regel en naturlig svamp, der lever dybt i skeden, og heldigvis kan du ofte komme problemet til livs ved hjælp af håndkøbsmedicin.

 

Lagerfoto-id: 618632795

 

Hvorfor får man svamp i skeden?

Hos mange kvinder lever svampen Candida Albicans dybt inde i skeden, og som regel udgør den ingen gener. Ændres surhedsgraden i skeden, så vil den naturlige balance til gengæld også ændres, og det kan give svampen et gunstigt miljø, der får den til at brede sig.

Udløsende faktorer for skedesvamp er blandt andet antibiotika, hormonbehandlinger, sukkersyge, brug af sæbe, graviditet og menstruation.

Kan behandles med håndkøbsmedicin

Ifølge apotektet.dk kan skedesvamp ofte behandles med håndkøbsmedicin. Her kan du både få vaginaltabletter eller creme, ligesom der findes forskellige kombinationsbehandlinger.

Har du mistanke om skedesvamp, så spørg på apotektet, hvilken behandling der passer bedst til dig og din specifikke situation. Oplever du, at det er et tilbagevendende problem, så kan det være en idé at rette henvendelse til lægen.

Tegn på skedesvamp

Der er forskellige tegn på skedesvamp, men de oftest forekommende symptomer er følgende:

– Hvidt, grynet udflåd uden lugt.

– Rødme, svie og smerte ved berøring.

– Hævede kønslæber.

– Kløe i skeden og ved skedeindgangen.

Forebyggelse af skedesvamp

Oplever du gentagne problemer med skedesvamp, så er der en række forholdsregler, du med fordel kan tage for at forebygge udbruddet og mindske generne:

– Undgå at irritere miljøet i skeden, fx ved brug af sæbe.

– Sørg for en god daglig hygiejne, og pas på med overdreven vask.

– Hvis du vil bruge sæbe, så sørg for at bruge en specifik intimsæbe.

– Undlad at bruge trusseindlæg dagligt.

Kontakt lægen

Du bør altid kontakte lægen, hvis du oplever at symptomerne kommer igen og igen, og generne derfor er meget store. Det samme gælder, hvis symptomerne eskalerer eller ændrer sig.

Flere Nyheder