Skjulte symptomer på blodprop i hjertet hos kvinder

20 december 2017
Alberte Christiansen
Skjulte symptomer på blodprop i hjertet hos kvinder

En blodprop i hjertet er en tilstand, som mange kendetegner med det mandlige køn, da hjerte-kar-sygdomme typisk har ramt mændene. Antallet af kvinder, der bliver ramt af hjerte-kar-sygdomme er imidlertid også steget. En blodprop i hjertet er karakteriseret ved, at der et sted i kranspulsårene, der forsyner hjertet med blod og ilt, opstår en prop af blod. Tilstanden er hyppigst blandt folk, der i forvejen har en åreforsnævring i kranspulsåren. Dette skyldes aflejring af kolesterol i disse årer og forøger risikoen for en efterfølgende blodprop. En blodprop i hjertet er symptommæssigt karakteriseret ved smerter bag brystbenet og ofte udstrålende smerter til venstre eller begge arme. Nogle får også udstrålende smerter til kæben, hænderne, ryggen m.m. Hjertesygdomme hos kvinder er imidlertid sværere at diagnosticere end hos mænd, og dette skyldes, at symptomerne kan være meget anderledes og lettere at forveksle med andre tilstande – for eksempel almindelige symptomer på overgangsalder.

Anderledes symptombillede end hos mænd

Selvom trykkende smerter i brystet er det hyppigste symptom på en blodprop i hjertet, er symptombilledet anderledes for kvinder end for mænd – og langt mindre klart. Åndenød er et almindeligt symptom i forbindelse med en blodprop i hjertet hos kvinder. Hvis man har svært ved at trække vejret ordentligt i forbindelse med hverdagsaktiviteter, er det altså vigtigt at være opmærksom på. Svimmelhed og koldsved, der er alment kendte symptomer på overgangsalder, kan ligeledes være et symptom på en blodprop i hjertet. Kvalme og smerter i mellemgulvet og også indikatorer. Det er altså som kvinde vigtigt at være opmærksom på det mere vage symptombillede, der kendetegner blodpropper i hjertet for dette køn.

Stock photo ID: 411789973

Hvordan kan man forebygge blodpropper?

Rigtig mange hjerte-kar-sygdomme kan forebygges med en sund livsstil – god, varieret kost og masser af motion. En kost rig på fisk og grøntsager og tilsvarende fattig på animalsk fedt er en god forebyggelse mod hjerte-kar-sygdomme.

 

Flere Nyheder