Skyr – et surmælksprodukt der skiller sig ud

20 december 2017
Michelle Løhde Nielsen
Skyr - et surmælksprodukt der skiller sig ud

Surmælksproduktet skyr er gået hen og blevet et yderst populært produkt blandt befolkningen, og det er efterhånden de færreste, der ikke har hørt om skyr. Det er samtidig også de færreste supermarkeder, der ikke har skyr stående på hylderne. Men hvorfor den store popularitet?

Først og fremmest har skyr et meget højt indhold af protein sammenlignet med andre surmælksprodukter, og det er derfor et rigtig godt produkt, hvis man gerne vil opnå en god mæthedsfornemmelse, der holder i lang tid. Derudover har skyr også et meget lavt indhold af fedt på 0,2 %. Skyr er derfor især et godt produkt, hvis man gerne vil tabe sig eller holde vægten.

Billed ID: 394247857

Traditionelt islandsk surmælksprodukt 

Skyr stammer oprindeligt fra Island, som har produceret det i mange år efterhånden. Skyr kom dog først til Danmark i 2006, hvor Thiese Mejeri lavede et samarbejde med et islandsk mejeri. Derfra er det gået hurtigt, og populariteten er fortsat stigende blandt danskerne. 

Produktet bliver fremstillet af skummetmælk og minder om kvark og græsk yoghurt i konsistensen, som er forholdsvis fast. Da skyr er et syrnet mælkeprodukt, så smager det surt, og det er derfor ikke alle, der er vilde med smagen. Der bliver derfor også produceret skyr med smag, så man kan vælge den variant, der falder bedst i ens smag. Du kan både få med vanilje, hindbær, pære/banan og mange flere. Den neutrale variant er dog stadig den sundeste, da dem med smag typisk er tilsat sukker eller sødemidler.

Derudover kan du både få skyr i store 1 kilos bøtter, men også i små portionsstørrelser, som er perfekte til et sundt mellemmåltid på farten eller en hurtig morgenmad. 

Brug skyr til alle dagens måltider 

Når det kommer til skyr, så tænker de fleste nok, at det bedst egner sig til morgenmad. Det er bestemt også et oplagt valg til morgenmad, men det kan bruges i et væld af andre forskellige retter og kan faktisk bruges til alle dagens måltider. Vi har samlet en række idéer til, hvad du kan bruge din skyr til, så du kan få endnu mere af den sunde skyr ind i hverdagen:

  • Rør din skyr op med krydderier eller friske urter og bruge det som en lækker dip til grøntsagsstænger, rugbrødsstave el.lign.
  • Blend din skyr med frugt og friske bær og få en skøn smoothie.
  • Bland skyr med vaniljepulver og få en lækker vaniljecreme, som du kan bruge til en hjemmebagt chokoladekage eller brug det som en lille sød snack.
  • Bland skyr med hytteost, hakkede mandler og vanilje og få noget, der minder om risalamande.

Mulighederne er mange. Få mange flere idéer til, hvad du kan bruge skyr til på https://www.arla.dk/sog/skyr/, hvor der er et væld af lækre opskrifter. 

 

 

 

Flere Nyheder