Slip kreativiteten løs med molekylær gastronomi

16 august 2018
Marie Pedersen
Slip kreativiteten løs med molekylær gastronomi

Hvad er molekylær gastronomi?

Begrebet molekylær gastronomi har været kendt siden 1990’erne. Molekylær gastronomi er bl.a. blevet et selvstændigt forskningsområde ved Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, og har været det siden 2004. Den danske Tv-kok, iværksætter og foredragsholder Claus Meyer, har været tilknyttet en række projekter på stedet.

Molekylær gastronomi er forskningen bag de kemiske processer, der ligger bag tilberedning af mad. Området undersøger også, hvordan mad opleves, og hvad tilberedning og servering gør ved oplevelsen af maden som helhed. Går man helt ned i de mindste delelementer når det gælder f.eks. råvarer, er man inde og kigge på de forskellige molekyler, som råvarer er bygget op af. Dette kan bl.a. betyde at man fra starten kan sammensætte retter, der passer sammen, uden at skulle prøve sig frem ved at kombinere mange forskellige råvarer.

Molekylær gastronomi hjemme i køkkenet

Selvom molekylær gastronomi måske lyder kompliceret, findes der faktisk en række produkter som kan bruges af madentusiaster, der gerne vil eksperimentere med madlavning på en helt ny måde. Hos https://www.molekymi.dk/ kan du købe forskellige startpakker, som du kan bruge til at komme i gang med nye madprojekter. Fordelen ved disse pakker er, at du får opskrifter med. Selve teknologien og teknikkerne bag de forskellige råvarer og opskrifter er på forhånd blevet undersøgt, således at du blot behøver at anskaffe dig sættet til at fremstille de forskellige elementer, samt de pågældende råvarer. Et godt sted at starte, er med sættet “Den lille kemiker – den sikre start”. Dette sæt indeholder tilbehør til at lave nogle af de grundlæggende elementer inden for molekylær gastronomi. Det drejer sig bl.a. om “spherification”, som betyder, at du kan lave små, kaviar-formede kugler af forskellige råvarer. Du kan bl.a. lave æble-kaviar, som f.eks. kan bruges i desserter. Besøg Molekymi’s hjemmeside, og find masser af opskrifter på både desserter og forretter/ hovedretter, bl.a. åben fuldkornsravioli med svampe og parmesanskum, chips as lakseskind og meget mere.

Flere Nyheder