Spis som stenaldermennesket med Palæo

20 december 2017
Alberte Christiansen
Spis som stenaldermennesket med Palæo

Palæo kost er også kendt som stenalderkost, og dette skyldes, at diæten – der for mange faktisk er en livsstil – består udelukkende af fødeemner, som menneskets kost bestod af i den palæotiske tid. Udgangspunket for palæobølgen er videnskabeligt. Loren Cordain er grundlæggeren af bølgen i den forstand, at hans forskning klarlagde, hvad mennesket i den palæotiske tid indtog, og tanken bag Palæo er, at vores kroppe er designede til netop denne type kost. Kroppen er hermed ikke egnet til at omsætte mange af de fødevarer, som vi i dag indtager.

Hvis du ønsker at afprøve Palæo, er der her en liste over nogle af de ting, man bør undgå indenfor kostretningen:
 
– Mælk
– Bælgfrugter
– Forarbejdede fødevarer og fødevarer der indeholder meget salt
– Sodavand og slik
– Kornprodukter
 

Hvad må jeg så spise?

Mange af de fødevarer vi kender fra nutidens kost undgås altså, når man spiser Palæo. Heldigvis var kosten rig på mange andre ting i stenalderen. Hovedparten af din kost bør ifølge Palæo bestå af grøntsager og kød. Blandt andre tilladte fødeemner hører æg, fjerkræ, nødder, frugt, grønt og bær. Kosten er altså proteinrig og fyldt med grøntsager, og dette sikrer en god mæthedsfornemmelse. Når man vælger fedt og protein som primære energikilder fremfor kulhydrater, sikrer man sig desuden en kost, der er lavglykæmisk.
 
ID: 251595472

Bag dit eget Palæobrød

Da man på Palæokost helt undgår kornprodukter, kan det være en rigtig god idé at finde et godt alternativ til fødevarer som eksempelvis almindeligt brød og rugbrød, som mange vil komme til at savne i deres kost. Palæobrød (eller stenalderbrød) er i den forbindelse blevet vældig populært. Du kan selv bage palæobrød med nødder, frø og kerner. Til at holde sammen på disse ingredienser benyttes udelukkende æg og olie, og så puttes der ligeledes salt i blandingen. Brødet bages i en time ved 160 grader, og det bliver dejligt saftigt og smagsfyldt. 

Flere Nyheder