Styrk dit helbred, mand – vitaminer for mænd

20 december 2017
Astrid Pedersen
Styrk dit helbred, mand - vitaminer for mænd

Vitaminer er stoffer, som vore kroppe har brug for for at kunne opretholde livet. Så simpelt kan det siges. Alle mennesker har brug for vitaminer hele tilværelsen igennem, mænd såvel som kvinder. De fleste vitaminer får vi gennem kosten. Andre – for eksempel D, som dannes i huden ved kontakt med solens stråler, og K, som dannes af bakterier i tarmen ved indtagelse af visse typer fødevarer – opstår som en syntese mellem kroppen og det, vi udsætter den for i form af indtagelse af fødevarer eller omgivelsernes påvirkning.

Visse typer vitaminer eller mineraler har vi brug for at tage som supplerende kosttilskud, fordi de ike findes i tilstrækkelig grad i kosten på vore breddegrader eller fordi vi ikke får tilstrækkeligt med sollys til at danne den nødvendige mængde D-vitamin i huden.

Findes der særlige vitaminer til mænd?

Forskellige mennesker har behov for forskellige vitamintilskud, alt afhængig af køn, alder, pigment i huden og generelle sundhedstilstand. Når vi snakker om kønsspecifikke vitaminer, relaterer disse sig som oftest til forplantning og fertilitet. Kvinder, der ønsker at øge deres fertilitet, kan for eksempel supplere deres daglige, sunde kost med såkaldt Gele Royal – bidronningeføde – som angiveligt øger fertiliteten. Mænd kan også have glæde af Gele Royal – og i tilgift kan han med fordel indtage mineralerne selen og zink, hvis han ønsker at højne sin sædkvalitet yderligere.

Lagerfoto-id: 222429310

Der ud over findes der helbredsmæssige problemer, som er mere udtalte hos mænd end hos kvinder – for eksempel nyresten, impotens og prostatakræft. Især ældre mænd slås med disse problematikker, og bør ikke forsømme at supplere deres kost med B- C- og D-vitamin samt mineraler som magnesium, selen og zink.

Det anbefales det at spise en daglig multivitaminpille med et balanceret indhold af vitaminer og mineraler for at sikre, at optagelsen er optimal. Kosttilskud og vitaminpiller må ikke stå i stedet for en sund og varieret kost med masser af grøntsager, fibre og sunde fedtstoffer.

Flere Nyheder