Sund og nærende morgenmad – et vigtigt grundelement i din daglige sundhed

20 december 2017
Astrid Pedersen
Sund og nærende morgenmad - et vigtigt grundelement i din daglige sundhed

De fleste af os, der er født i 70’erne og frem, er siden vor spædeste barndom blevet belært om, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Mange af os har brugt talrige morgener rundt om IKEA-bordet i håbløse forsøg på at klemme skåle med OTA Solgryn ned – selvom det ultra sunde morgenmadsprodukt var overøset med sukker og druknet i mælk, var det et langt, sejt træk, og mange af os har siden reageret ved slet ikke at spise morgenmad. Og til vores store overraskelse har dette ikke resulteret i pludselig død eller alvorlig sygdom. Men hvad sker der egentlig i kroppen, når man dropper morgenmad?

Morgenmad – kroppens første daglige optankning

Det siger næsten sig selv, at en krop, som har tilbragt de seneste 8-9 timer (hvis man altså følger forskrifterne) i sengen uden mad eller drikke, trænger til at få fyldt reserverne op, inden man med rimelighed kan forvente, at den er klar til dagens dont. Uanset om du har et fysisk krævende job, eller tilbringer hele din arbejdsdag på et kontor, stilles der krav til din krop – herunder din hjerne – om at kunne yde non stop i mange timer i træk.

Dette gør sig også gældende for dit skolesøgende barn. Mange undersøgelser peger på, at børn, som ikke får morgenmad hjemmefra, hurtigere mister koncentrationen, hvilket fører til dårlig og mangelfuld læring. Samtidig vil en skoledag hurtigt kunne tømme dit barn for energi, såfremt kroppen ikke har tilstrækkeligt med reserver at trække på – og det er da synd, hvis dit barn gerne ville dyrke fritidsinteresser, eller på anden måde være social uden for skoletiden.

Din morgenmad behøver ikke være kedelig

Det er klart, at kvaliteten af morgenmaden har meget at sige, Mange morgenmadsprodukter er de rene sukkerbomber, som får blodsukkeret helt op at ringe i en lynende fart, hvorpå det så styrtdykker igen efter ganske kort tid. Disse produkter bør man selvsagt gå uden om, selv om de er nemme at have med at gøre. Men hvad bør man så spise, hvis man også gerne vil undgå de famøse havregryn?

Lagerfoto-id: 380603521

Elementer, der kan indgå i et sundt morgenmåltid, bør består af fødevarer, som indeholder sundt fedt, proteiner, og langsomme kulhydrater. Eksempler på sådanne fødevarer kunne være:

–       Æg (rigt på Omega 3 og proteiner)

–       Groft brød (indeholder fibre, langsomme kulhydrater og mineraler)

–       Surmælksprodukt så som skyr eller Cultura (som indeholder proteiner og kalk, og understøtter fordøjelsen)

–       Mandler (som indeholder sunde olier og vitaminer)

Du kan også lave en sund grøntsagssmoothie eller en shake, som dit barn kan få med i skole, hvis han eller hun ikke føler sig sulten om morgenen. Det er under ingen omstændigheder sundt at presse et barn til at spise, når det ikke er sultent.

Flere Nyheder