Sund og stærk med superfood

11 november 2017
Astrid Pedersen
Sund og stærk med superfood

Med det øgede fokus på kost og ernæring, vi har set i såvel medier som i den lægefaglige verden de seneste år, er der samtidig blevet stillet skarpt på de såkaldte superfoods – typer af madvarer med en næringsværdi, som er højere end andre fødevaregruppers. Det vil sige madvarer, som selv ved begrænset indtagelse dækker alle kroppens behov for fibre, vitaminer, mineraler, sunde fedtstoffer, pre- og probiotika samt fytokemikalier og antioxidanter.

Hvad er superfoods?

Betegnelsen superfoods dækker over diverse frugt, grønt, bær og nødder så som tomater, brombær, blåbær, byg, brune ris, rug, quinoa, boghvede, mandler, hasselnødder, pekannødder, pistacienødder, valnødder, broccoli, blomkål og granatæbler. Disse fødevarer kan, ifølge en større videnskabelig undersøgelse fra Institute of Food Technologists i USA, med rette kalde sig superfoods. Og her vil du måske indvende, at det er der da ikke noget nyt i – disse fødevarer lå da også i basis af madpyramiden, da du var barn (måske bortset fra quinoa, som ikke var så kendt dengang). Til dels har du ret: Der er ikke sket en grundlæggende ændring i, hvilke typer mad, der er sunde, og hvilke, der er knap så gode for vores generelle helse. Det er stadig bedst for dig at holde en sund diæt med en varieret kost, som mestendels består af fødevarer, som indeholder vitaminer, sunde kostfibre og flerumættede fedtsyrer samt et balanceret indtag af langsomt optagelige kulhydrater.

Lagerfoto-id: 450205123

Hvad gør superfoods?

Uanset om du vælger at spise dine sunde fødevarer under betegnelsen superfoods, vil din krop have godt af de næringsstoffer, de indeholder – og samtidig behøver du ikke spise så meget, førend kroppens behov for disse næringstoffer er dækket. Det vil sige, at du kan tabe dig ved at spise superfoods, da du for det første begrænser dit indtag af mad, for det andet ved hjælp af kostfibre og prebiotika kan øge kroppens forbrænding og styrke dit tarmsystem. De vigtigt antioxidanter beskytter din krop på celleplan, og vitaminer og mineraler giver sund hud, stærke knogler, og et solidt immunforsvar. Der er således ingen argumenter imod at gøre superfoods til sin daglige basiskost.

Du bør dog være opmærksom på, at et dagligt indtag af superfoods ikke retfærdiggør, at du fylder din krop med al mulig usund mad som for eksempel sukker, hvidt brød og processerede fødevarer. Superfoods udgør ikke en udligningsmekanisme, og virker kun, hvis du indtager dem på daglig basis i stedet for slik, pizza, pasta og hvad vi ellers har for vane at stoppe i os. En sund livsstil kræver ofre – til gengæld kan du glæde dig over, at superfoods er lige så velsmagende som de er sunde, og har du først vænnet dig af med de hurtige kulhydrater og det usunde sukker, vil din krop ikke ønske sig andet end de lækre superfoods.

 

Flere Nyheder