Sunde børn – med eller uden amning
Førstegangsforældre er et trængt folkefærd. Der hviler utroligt mange forventninger på de nybagte mødre og fædre, ikke mindst dem, de selv pålægger sig ud af usikkerhed omkring hvorvidt de kan løse opgaven til fuld tilfredshed.
De færreste har dog grund til at være nervøse – det naturlige forældreinstinkt er stærkere og mere troværdigt end hundredevis af selvhjælpsbøger, velmenende artikler og råd fra omgivelserne. Og i den moderne vestlige verden er hjælpen nærmere end nogensinde før, i kraft af et velfungerende sundhedsvæsen, som stiller såvel sundhedsplejersker som ammekonsulenter til rådighed, i det omfang man føler at man har behov for det.
Når amning ikke fungerer
Dette er dog ingen garanti for, at frustrationer ikke vil postå undervejs i forløbet. Ud over det, at man kan risikere at ende med et ørebarn eller et barn med kronisk kolik, er dysfunktionel amning også mere udbredt, end man skulle tro. Det ikke at kunne amme sit eget barn, er nemlig et utroligt tabubelagt emne. Vi får dagligt tudet ørerne fulde af, at brystmælk er bedst for barnet, da det indeholder antistoffer, som skal være med til at opbygge barnets immunsystem – og at det bånd, der knyttes mellem mor og barn i ammesituationen, er helt unikt og uerstatteligt. Derfor er det ofte forbundet med stor sorg, når amningen ikke fungerer.
Der er faktisk ikke noget at sige til, at de fleste mødre bliver dybt berørte og ulykkelige, når de i en sårbar situation pålægges den tunge erkendelse, at de ikke er skabt til at amme. Og det er vigtigt at understrege, at det aldrig er moderens egen skyld.
Lagerfoto-id: 157816442
Hvorfor kan jeg ikke amme?
Der kan være mange årsager til, at amningen ikke fungerer. Der kan være såvel fysiske som psykiske faktorer involveret – og det nytter slet ikke noget at prøve at forcere amning, hvis man for eksempel lider af smertefuld trøske, eller af andre årsager ikke kan laktere problemfrit. Derfor er det betryggende, at Jordemoderforeningen afviser myten om, at børn skal ammes for enhver pris. Den tætte tilknytning, der skabes via den velfungerende amning, skabes ikke gennem anstrengelser og pres – barnet vil tvært imod få et belastet og stresset forhold, til den fysiske kontakt. I så tilfælde er det mere hensigtsmæssigt at malke ud på forhånd, eller give barnet modermælkserstatning på flaske, under rolige og knap så anspændte forhold. Tæt kontakt og tilknytning er vigtigt for barnet, men er ikke betinget af amning.