Tænk på miljøet, når du griller

20 december 2017
Camilla Skøtt
Tænk på miljøet, når du griller

Hvis du skal tænke på naturens sundhed, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du griller. I hvert fald kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser om kul og aske og på den måde skåne naturen mest muligt. 

En gasgrill er klart at foretrække, da den kun er tændt i den eksakte tid, du bruger den, og samtidig undgår du de skadelige stoffer fra trækul og briketter. Når det er sagt, så kan du selvfølgelig sagtens grille på din kulgrill, men du bør tage dig nogle forholdsregler.

 

Lagerfoto-id: 599550518

 

Stenkul og brunkul udleder CO2

Når du skal vælge kul til din grill, så gå udenom de briketter, der indeholder stenkul eller brunkul – de udleder nemlig CO2 ved afbrænding. Træbriketter og trækul er derimod CO2-neutrale, hvis man ser bort fra selve forarbejdningen.

Samtidig kan du overveje brændetiden på dine kul. Skal du kun grille et par pølser, så er det ressourcespild at købe dyre kul med lang brændetid.

Brug altid en grillstarter

Tændblokke, tændvæske og andre optændingsprodukter er jævnligt forekommende i de danske hjem, når grillen skal startes. Din egen og familiens sundhed er ikke i fare, hvis du bruger produkterne rigtigt; du må ikke indånde dampene, få produkterne på huden eller lægge kødet på grillen, før produkterne er helt fordampet.

Det er til gengæld en helt andet sag, når det kommer til miljøet. Her kan du med fordel bruge en grillstarter og på den måde overflødiggøre optændingsprodukterne. Er det ikke en mulighed i dit tilfælde, så gå efter optændingsprodukter med træfyld.

Tændvæske bør du altid gå langt udenom, da den ofte er baseret på petroleum eller terpentin, som belaster miljøet unødigt.

Aske fra grillen skal i skraldespanden

Når du vågner dagen efter en god omgang grillmad, så står du tilbage med kold aske. Der er mange, der vælger at drysse asken ud i haven som gødning, men det er ikke den optimale løsning for naturen – aske kan nemlig indeholde tungmetaller. Smid derfor asken i skraldespanden.

Husk også din egen sundhed

Når alle forholdsregler er taget i forhold til naturen, så er det også vigtigt, at du tænker på din egen og familiens sundhed. Tilbereder du maden ved for høje temperaturer, danner du kemiske forandringer i kødet, der kan være kræftfremkaldende. Derfor bør du altid:

– Vente med at lægge kødet på grillen til flammerne er væk og kullene er grå.

– Undgå at fedtet drypper ned på de varme kul.

– Sætte risten tilpas højt, så du ikke branker kødet af.

– Undlade at indånde røgen fra grillen.

Vil du vide mere om at grille på miljørigtig vis, kan du tage et kig på Bolius – det har vi gjort.

Flere Nyheder