Undgå fordøjelsesproblemer – få styr på maven

11 november 2017
Astrid Pedersen
Undgå fordøjelsesproblemer - få styr på maven

Flere og flere danskere i alle aldre går rundt og døjer med sure opstød, lejlighedsvis forstoppelse, oppustethed og generelt ubehag i forbindelse med fordøjelsen. Som regel er fordøjelsesproblemer ikke farligt i sig selv, men et symptom på en livsstil, som er blevet alt for normal blandt især beboerne i den vestlige verden. Denne livsstil indebærer forkret ernæring – vores grundlæggende fødeindtag indeholder generelt for få af de sunde madvarer, som er kendetegnet ved et højt indhold af fibre, vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Vi spiser for meget hvidt brød og forarbejdet mad – og alt for meget sukker. Samtidig får vi ikke tilstrækkelig motion, og tilbringer meget af vores dag siddende i uhensigtsmæssige stillinger på kontorstole i flere timer ad gangen. Disse faktorer danner tilsammen det perfekte grundlag for en dysfunktionel fordøjelse.

Hvordan kan jeg rette op på mit fordøjelsesbesvær?

Heldigvis er det muligt at afhjælpe de fleste former for fordøjelsesbesvær – også kendt som dyspepsi. Så længe symptomerne ikke er så kraftige, at der er indikation for, at de dækker over en mere alvorlig tilstand, er der mange ting, du selv kan gøre for at få din fordøjelse på ret køl igen.

Kan du nikke genkendende til en eller flere af nedenstående punkter, er det på tide at komme i gang:

  • Føler du dig ofte oppustet og utilpas efter et måltid?

  • Er det, som om du ikke bliver rigtig færdig, når du er på toilettet?

  • Har du ofte luft i maven, som gør, at du bøvser eller prutter mere, end du føler, at det burde være nødvendigt?

  • Får du sure opstød, og lider af du af halsbrand – især når du ligger ned?

Lagerfoto-id: 724511107

Disse irriterende symptomer kan udgøre en stor belastning i hverdagen, og påvirke én såvel i arbejdslivet som privat. Man bliver hurtigere træt, når fordøjelsen ikke virker som den skal – energien forsvinder som dug for solen, og man bliver hurtigt sur og irritabel. Derfor er det vigtigt at udrydde årsagen til maveondet. Og det kan du for eksempel gøre ved at følge nedenstående råd:

  • Vælg mad, som er tilberedt af sunde, friske råvarer, og sørg for at få masser af grøntsager og fiberholdig mad

  • Undgå forarbejdede madvarer i så vidt muligt omfang

  • Tyg maden grundigt – brug tid på hvert måltid

  • Giv dig selv tid til at slappe af efter måltidet – bare ti minutter gør en stor forskel

Hvis du følger ovenstående råd, og fortsat oplever, at dine symptomer forværres, bør du opsøge en læge, som så kan vurdere, om du skal i behandling.

 

Flere Nyheder