Undgå smertefuld og ubehagelig blærebetændelse

20 december 2017
Astrid Pedersen
Undgå smertefuld og ubehagelig blærebetændelse

De fleste kvinder oplever på et tidspunkt i deres liv at få en infektion i blæren eller i urinvejen. For manges vedkommende er det en tilbagevendende begivenhed, som er yderst smertefuld og et stort irritationsmoment i hverdagen. En blærebetændelse eller urinvejsinfektion kan vare i dage eller uger – nogen gange vil den gå væk af sig selv, og andre gange kan det være nødvendigt med medicinsk behandling.

Hvorfor får jeg blærebetændelse?

Den hyppigste årsag til blærebetændelse er infektioner fra tarmen. Det er derfor vigtigt, at man, når man er på toilettet, tørrer sig bagud, så man ikke risikerer at få ført coli-bakterier fra endetarmen over til urinrørsåbningen. Samleje kan lette bakteriernes adgang til urinrøret, og har du vandladningsbesvær – hvilket kan skyldes forsnævringer i urinrøret – vil du også være ekstra udsat for infektion i blære og urinveje.

Hvis du har smerter ved vandladning og hele tiden føler, at du skal tisse, har du højest sandsynligt fået dig en blærebetændelse, og bør få testet din urin hos lægen, som så kan vurdere, om du skal have et sulfopræparat, eller om der skal skrappere midler til. Er du for eksempel inficeret med streptokokker, slår de gængse midler mod almindelig blærebetændelse ikke til.

Kan jeg forebygge blærebetændelse?

Du kan selv gøre en indsats for at forebygge den smertefulde og irriterende blærebetændelse. Ud over det, at du skal tørre dig rigtigt, skal du også sørge for at drikke masser af vand – hver dag. Du skal sørge for at tømme blæren helt, hver gang du tisser, og også helst tisse efter samleje.

Stock photo ID: 243288628

Dertil kommer, at der er påvist en forebyggende effekt ved et dagligt indtag af tranebærjuice. Den velsmagende saft fra de sunde og vitaminholdige tranebær kan drikkes både kold og varm, og hvis du gør det til en vane at drikke tranebærjuice hver dag, kan du med stor sandsynlighed forebygge hyppige angreb af blærebetændelse.

Flere Nyheder