Vælg det rette afføringsmiddel
Oplever du ofte fordøjelsesbesvær eller forstoppelse, bør du først og fremmest undersøge din livsstil. Får du rørt dig nok, og indtager du rigeligt med fibre og sunde fedtstoffer gennem din kost? Spiser du meget hvidt brød, sukker og andre forarbejdede fødevarer – og drikker du for mange dehydrerende væsker, for eksempel kaffe eller the, som kan forstyrre fordøjelsen?
Afføringsmiddel – til akut forstoppelse
Hvis du generelt lever sundt, og har et regulært fordøjelses- og afførings mønster, bør du ikke have brug for afføringsmiddel i det daglige. Men der kan selvfølgelig opstå situationer, hvor det kan være nødvendigt. Det kan for eksempel være, at ændrede kostvaner har ført til forstoppelse – eller at du befinder dig i udlandet og er blevet dehydreret, og ikke kan komme af med din afføring på anden vis. Det kan også være, at du har været igennem en antibiotika kur, som har ødelagt din tarmflora – og du bare er nødt til at få sat det hele i gang igen. Her kan afføringsmiddel have sin berettigelse.
Lagerfoto-id: 320032430
Hvilken slags afføringsmiddel skal jeg vælge?
Der findes grundlæggende fire forskellige slags afføringsmiddel. Osmotiske afføringsmidler virker ved at trække vand ind i tarmene, så afføringen blødgøres og bliver mere fyldig. Dette sætter gang i peristaltikken, og gør det nemmere at komme af med afføringen. Denne type afføringsmiddel indeholder typisk magnesium eller magnesiumsulfat. Bulk afføringsmidler virker ved, at de tilførte fibre holder på vandet i afføringen, og har grundlæggende samme effekt. Et eksempel på et bulk afføringsmiddel er Husk Psylliumskaller. Afføringsmiddel, som virker direkte i endetarmen, fås som såkaldt klysma, og fremkalder afføringsreflekser lokalt.
Den sidste gruppe, peristaltikstimulerende afføringsmidler stimulerer tarmens sammentrækkende bevægelser direkte. Disse midler er som oftest receptpligtige, og gives kun til mennesker med svær forstoppelse, som er forårsaget af andre sygdomme.
Det er vigtigt, at du rådfører dig med din læge, før du anvender et afføringsmiddel. Du kan nemlig risikere at gøre ondt værre – så kend dine symptomer, og tag lægen med på råd.