Værd at vide om allergi

20 december 2017
Astrid Pedersen
Værd at vide om allergi

I dagens Danmark kan det nemt virke, som om flertallet er allergiske over for en eller flere ting, der påvirker os i vores dagligdag – alt fra gluten over laktose (som finde i mælk og andre mejeriprodukter) til parfume, støv eller pollen. Måske er du lidt forvirret over, hvordan ord som astma, eksem, allergi og overfølsomhed bliver brugt i flæng i medierne, så det er oplagt til en start at slå fast, hvad allergi egentlig er.

Hvad er allergi?

Allergi er en lidelse, som opstår på baggrund af det, man kalder en autoimmunoverreaktion. Det betyder, at kroppen begynder at danne antistoffer imod ting, som ikke er farlige for kroppen på samme måde som virus eller bakterier er. Om man udvikler allergi overfor eksempelvis katte, husstøvmider eller pollen er meget individuelt, og årsagen til, at man udvikler allergi, er stadig en gåde for lægevidenskaben. Det menes at være nogenlunde sikkert, at der er en arvelig, genetisk faktor indblandet, og derfor vil du have større sandsynlighed for at udvikle allergi, hvis dine forældre har det.

Allergi kan konstateres ved en såkaldt priktest hos lægen.

Lagerfoto-id: 520194904

Der findes flere forskellige former for allergi. De typer, man oftest ser, er pollenallergi, kæledyrallergi, fødevareallergi, kontaktallergi og allergi over for husstøvmider. Hvis du ikke selv lider af en eller flere af disse allergier, kender du sikkert nogen, der gør. Hvis du er allergiker, er det vigtigt, at du forebygger udvikling af krydsallergi – det vil sige – allergi over for flere forskellige typer stoffer i omgivelserne. Sandsynligheden for at udvikle flere allergier, er nemlig højest, hvis du har en allergi i forvejen.

Forebyg krydsallergi

Hvis du lider af eksempelvis høfeber – luftvejsallergi – hvor du mærker symptomer i især næse og øjne, er det vigtigt, at du husker at tage din medicin i de perioder, hvor du er svært udsat. Du bør samtidig undgå parfume og parfumerede produkter, og i så vidt muligt omfang styre uden om havearbejde, der involverer græsslåning eller hækkeklipning. Du bør også sørge for jævnligt at vaske dit sengetøj, og dermed minimere udsættelsen for husstøvmider. Og endelig bør du holde dit hjem udluftet og ventileret til alle tidspunkter, så indeklimaet er optimalt.

Flere Nyheder