Vegansk mad nedsætter risikoen for livsstilssygdomme
20 december 2017
Veganisme er en livsstil, der har sin oprindelse i et ønske om at undgå skade på dyr. Veganere understreger, at dyr er opmærksomme, sansende væsener, der på samme måde som mennesker oplever sansninger og følelser. Veganere spiser i tråd med dette ikke animalske fødevarer – forskellen fra den vegetariske kost er altså, at også æg, ost og andre former for mælkeprodukter skæres fra kosten. Den veganske kost er i stedet baseret på grøntsager, frugter, nødder, bælgfrugter m.m. Der findes i dag i øvrigt en lang række erstatningsprodukter for en del af de animalske produkter, som den veganske kost udelukker. Mælk, is, pølser, ost m.m. kan den dag i dag i mange supermarkeder købes i veganske versioner.
Er det sundt at leve vegansk?
Vegansk kost handler ikke udelukkende om dyrevelfærd og miljøbevidsthed. For rigtig mange er sundhedsaspektet vigtigt, når de vælger at spise vegansk mad. Danskere har et meget stort forbrug af kød og andre animalske produkter, og når man skærer dette fra kosten, erstattes det helt naturligt af grøntsager, linser, bønner og fuldkornsprodukter – og alle disse fødevarer er kendt for at være gode for helbredet. Vegansk mad nedsætter hermed risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme, og veganere (og vegetarer) vejer generelt mindre end resten af befolkningen. Høj vægt er i sig selv en risikofaktor for en lang række livsstilssygdomme. Desuden oplever man igennem en kost bestående af masser af fuldkorn og kulhydrater ikke den samme sukkertrang i hverdagen.
Stock photo ID: 535446037
Husk kosttilskuddet
Hvis man ønsker at omlægge sin kost til vegansk, så er det imidlertid vigtigt, at man sikrer sig tilstrækkelig viden om, hvor de næringstoffer, man indtil da har fået fra animalske produkter, nu skal komme fra. En varieret kost er essentiel. Det er som veganer nødvendigt at få kosttilskud, eksempelvis af B12, som er et stof, der fås gennem animalske fødevarer som ost. Det er ligeledes vigtigt at være opmærksom på indtaget af calcium og jern. Grønkål er rig på begge dele.